Со стекнување на квалификацијатa, ученикот ќе може да работи како Агенсиски службеник, Рецепциски службеник, Туристички водич, а во рамките на рестораните, хотелите, туриастичките агенции и слично
Извршува работни задачи на агенциски и рецепционерски службеник со цел задоволување на барањата на клиентите;
Резервација на услуги и софтверски програми во угостителско-туристичкото работење, креирање производи и услуги по желба на клиентот;
Врши работни задачи при пречекување, сместување и испраќање гости во угостителскиот објект и пресметување цени на угостителско – туристички производи и услуги;
Креира, промовира и врши продажба на туристички аранжмани;
Презентира културно-историско наследство,
Реализира услуги на туристичко водење.
Готвач/Слаткар/Келнер
Со стекнување на квалификацијатa, ученикот ќе може да работи како Готвач или Келнер во различни угостителски објекти
Готвач – Приготвува прехранбени продукти за финализирање на различни видови готварски производи: ладни и топли предјадења, супи, чорби и потажи, основни сосови и фондови, јадења од месо, риби и ракови и морски плодови, прилози, вегетаријански јадења, салати, слаткарски производи, национални јадења, правилна храна; сервира, декорира и испорачува јадења; води и ажурира евиденција за работата во кујната.
Келнер – Врши подготвителни работи во угостителскиот објект и во салата за послужување; пречекува и прима гости, прима порачки и послужува гости; приготвува и послужува пијалаци и напитоци; врши пресметка на услуги и испраќа гости.